Barlangkutató

Barlangkutató Szakosztály:

A szakosztály csoportjai 2020-ban önállóan tevékenykedtek, központi rendszervényt nem szerveztünk. A csoportok barlangjáró és barlangkutató munkájára rányomta bélyegét a COVID járvány és a bevezetett korlátozó intézkedések. A nyári hónapokat leszámítva minimálisra csökkent a csoportok tevékenysége

 

Csoportjaink tevékenysége:

Baradla-csoport

  • Musztáng-barlang rendszere (feltárás): önálló kutatási engedély birtokában, de továbbra is Aggteleki Nemzeti Parkkal együttműködésben, Végh Zsolt vezetésével folytattuk a munkát további szifonok esetleg kikerülő járatok kutatására. A barlangban a közlekedést könnyítő létrák felújítása vált szükségessé, amelyet a következő évben tervezünk kivitelezni.
  • A Musztáng-barlang mellett – egy együttműködési megállapodás keretében – bekapcsolódtunk az Aggteleki Barlangkutató Csoport Egyesület által, a Musztáng-barlangtól pár száz méterre nyíló és a Musztáng rendszeréhez tartozó Rókalyuk barlang kutatásába. A feltáró munkát részben szakmai tanácsadással, térképészeti munkákkal, valamint a feltárásban való aktív részvétellel támogattuk.
  • A csoport a nyári hónapokban több alkalommal szervezett túrát a Baradla-barlang főágába, illetve a Vass Imre-barlangba, ahol túravezetésen mutattuk be a barlangokat az Aggteleki Barlangkutató Csoport Egyesület túrán résztvevő tagjainak.

Vass Imre csoport

  • A csoport a COVID-zárlattól mentes időszakokban barlangtúrázással foglalkozott, túrákat szerveztünk Szögliget és Alsó hegy környékén, a Meteor és a Baradla barlangokba.
  • A csoport tagjai az MKBT Oktatási Nonprofit Kft.-vel kötött együttműködés keretében a barlangász oktatás és a technikai tanfolyamok helyszínének biztosításával, illetve vendég oktatókkal támogatták a barlangász képzést.

 

Egyéb tevékenység

  • A Baradla-csoport környezetvédelmi szolgáltatás keretében növénytelenítési munkákat végzett a Baradla-barlangban.
  • Az aggteleki kutatóház tervezett tetőfelújítását a COVID járvány miatt el kellett halasztanunk a következő évre.
  • A Vass Imre csoport ebben az évben kisebb karbantartási és felújítási munkákat végzett szögligeti kutatóházában.
  • Szakosztályunkból többen a Magyar Barlangi Mentőszolgálat aktív tagjaként részt vettek a mentőszolgálat gyakorlatain, valamint több éles mentésben is közreműködtek.