Barlangkutató

Barlangkutató Szakosztály:

A szakosztály csoportjai 2022-ban önállóan tevékenykedtek, központi rendszervényt nem szerveztünk.

Csoportjaink tevékenysége

Baradla-csoport

  • Musztáng-barlang –Róka-barlangrendszere: önálló kutatási engedély birtokában, de továbbra is Aggteleki Nemzeti Parkkal és az Aggteleki Barlangkutató Csoport Egyesülettel együttműködésben, a kutatást a Musztáng rendszeréhez tartozó Rókalyuk barlangban bontással véséssel tágítottuk a járatot a tavaly mintegy 40 méter mélységben elért vizes aktív hasadék rendszerből a tovább jutás reményében egy foszil-járatot bontottunk, amely kb. 15 méter után egy nagy átmérőjű közel függőleges aknában folytatódik.
  • A csoport a nyári hónapokban több alkalommal szervezett túrát az aggteleki Baradla-barlangba, Vass Imre-barlangba, Béke-barlangba. Veterán tagjaink kerékpáros túrákat szerveztek a környék látnivalóinak megismertetésére. A barlangi túrákon mutattuk be a korábbi kutatási területeinket az Aggteleki Barlangkutató Csoport Egyesület tagjainak.
  • Kutatóház felújítás : a 2021. évi sikeres tető felújítást néhány tetőablak beépítésével egészítettük ki, egy később kialakítandó padlástéri alvóhely céljaihoz. Az udvaron tereprendezést végeztünk, hogy komfortos szalonnasütő helyet lehessen kialakítani. A kivitelezéseket a tagok társadalmi munkában végezték, együttműködve az Aggteleki Barlangkutató Egyesülettel.

Vass Imre csoport

  • A csoport ebben az évben számos túrát szervezett az aggteleki Vass Imre-, Baradla-barlangokba, valamint a budapesti Mátyás-hegyi barlangba. A csoport szenior tagjai az augusztusi a hagyományos „öreg Vass Imrések” találkozójuk alkalmával több felszíni túrán vettek rész a Szádvár környékén, Krasznahorkán, Szádelőn.
  • A csoport évek óta együttműködik a Szádvár Baráti körrel, és ez évben is több alkalommal is részt vettek az un. vármentő akciókban.
  • Kutatóház karbantartás

A csoport tagja július augusztusban társadalmi munkában karbantartásokat végeztek Szögligeti kutatóházukban. Ennek keretében a tetőt megerősítették, valamint a belső helységeket kimeszelték.

Egyéb tevékenység

  • A Baradla-csoport környezetvédelmi szolgáltatás keretében növénytelenítési munkákat végzett a Tapolcai kórház-barlangban, valamint az Abaligeti-barlangban.
  • Szakosztályunkból többen a Magyar Barlangi Mentőszolgálat aktív tagjaként részt vettek a mentőszolgálat gyakorlatain, valamint több éles mentésben is közreműködtek.