Barlangkutató

Barlangkutató Szakosztály:

Szakosztályunkat ebben az évben pótolhatatlan veszteség érte, 2015 április 30-án elhunyt Dr. Dénes György barlangkutató szakosztályunk alapítója és évtizedekig vezetője. Május 3-án a szakosztály valamint a Meteor Természetbarátok Turista Egyesületének egykor és jelenleg is aktív tagjai, a társ barlangász szervezetek képviselőivel (MKBT, BMSZ) a József-hegyen gyertyagyújtással emlékeztek mindannyiunk Gyurkájáról, Gyurka bácsijáról. A megemlékezésen a szervezetek részéről a vezető vagy képviselője emlékezett az elhunytra, majd a gyertyák fényével megvilágított fényképe előtt rótták le kegyeletüket a résztvevők, akik az esős idő ellenére szép számban gyűltek össze. A megemlékezésen mintegy 40-50 fő volt jelen. Bódvaszilas Község Önkormányzata és az Alsó-hegyi Barlangkutatás-történeti Társaság szeptember 19-20-án szervezett Dr. Dénes György emléknapot, amelyen szakosztályunkból Hegedűs Gyula elnökségi tag tartott megemlékezést.
A Barlangkutató szakosztály 2015-ben központi rendezvényt nem szervezett, csoportjai önállóan tevékenykedtek. Csoportjaink tevékenysége:

Baradla-csoport
1.    Dancza-víznyelő feltáró kutatása
2015-ben a árvizek akadályozták a nyelőben történő munkavégzést ezért nagyobb bontási akciót nem tudtunk szervezni. Karbantartást végeztünk kisebb hétvégi akciókkal a boltozat alatt megnyílt járatot bontottuk.
2.    Musztáng-barlang
Az Aggteleki Nemzeti Parkkal együttműködésben Szabó István vezetésével folytattuk a Musztáng-barlang kutatását. A közlekedés könnyítése és biztonságosabbá tétele érdekében állandó vaslétrákat építettünk be. A végponti szűk hasadék  bontásához a felszíntől a végpontig szellőzőcsövet vezettünk le, amely a felszínen egy nagyteljesítményű szellőztető ventillátorhoz csatlakozik. A barlang jelenleg ismert végpontján a járat bontásával, a szűkületek átvésésével és a törmelék kitermelésével követjük a víz útját.

Vass Imre csoport

 

•    Téli túrákat szerveztünk Szögliget és Alsó hegy környékén;
•    barlangtúrákat a Béke, Meteor, Rákóczi, Vass Imre, Baradla barlangokba;
•    táborok keretében barlangtúrákat szerveztünk a Kossuth, Baradla, Béke barlangokba;
•    részvettünk a szögligeti falunapon és a derenki búcsún, dr. Dénes György emléknapon;
•    segítő túravezetőként közreműködünk az MKBT Verocs Szakosztály sérült túráin, a Mátyás - hegyi barlangban (mozgássérültek, vakok és gyengén látók, enyhén szellemi fogyatékosok, siketek és nagyothallók túrázásának szakszerű segítése);
•    az MKBT Oktatási Nonprofit Kft-vel kötött együttműködési megállapodás keretében ez évben is támogatjuk az barlangász oktatást, a technikai és túravezetői tanfolyamok helyszínének biztosításával.
Hegymászó csoport
A csoport tagjai a túrázás mellett aktívan közreműködnek hegymászó tanfolyamok szervezésében, az utánpótlás képzésében.
Egyéb tevékenység
Bevételeinek terhére ebben az évben sikerült a Baradla csoport kutatóház felújításának újabb ütemét elvégeznünk: hőszigeteltük a padlás födémet. Szakosztályunkból többen a Magyar Barlangi Mentőszolgálat aktív tagjaként részt vettek a mentőszolgálat gyakorlatain, valamint több éles mentésben is közreműködtek.