Barlangkutató

Barlangkutató Szakosztály:

A szakosztály csoportjai 2018-ban önállóan tevékenykedtek, központi rendszervényt nem szerveztünk. Két tagtársunk, Stieber József és Simon András szeptember 7-9 között jól sikerült Dr. Dénes György emléknapot szervezett Bódvaszilason. A szervezésben és lebonyolításban számos senior tagunk is segített.

 

Csoportjaink tevékenysége:

Baradla-csoport
Musztáng-barlang feltárása:
•    2018-ban önálló kutatási engedély birtokában, de továbbra is Aggteleki Nemzeti Parkkal együttműködésben, Szabó István vezetésével folytattuk a kutatást. A barlangban ebben az évben lejutottunk a 2. szifonig, amelyet több alkalommal sikerült leszivattyúzni, de a továbbjutás ezen a ponton a csoport jelenlegi műszaki és pénzügyi lehetőségeit meghaladja.
•    Elvégeztük az eddig feltárt szakasz felmérést, az adatok feldolgozása és térkép elkészítése a következő év feladata lesz.
Stieber József tagunk vezetésével brigádja 2018-ban több kisebb tábort szervezve kutatta és bontotta a Bükk Szeles-barlangját.
Vass Imre csoport
•    barlangtúrákat szervezettünk Szögligeten és Alsó hegyen környékén, a Meteor, Rákóczi, Vass Imre, Baradla barlangokba;
•    csoportunk folyamatosan segíti MKBT Verocs Szakosztály munkáját: segítséget, kísérőket adunk sérült gyermekek Mátyás-hegyi barlangban történő túrázásához;
•    2018-ban is aktívan részt vettünk a Szögligeti falunapon és a Derenki búcsún;
•    a csoport az MKBT Oktatási Nonprofit Kft-vel kötött együttműködési megállapodás  keretében a barlangász oktatás és a technikai tanfolyamok helyszínének biztosításával, illetve vendég oktatókkal támogatja a barlangász képzést.

 

Egyéb tevékenység
•    A Baradla-csoport környezetvédelmi szolgáltatás keretében növénytelenítési munkákat végzett a tapolcai kórház-barlangban, valamint megkezdte a Szemlő hegyi- és Pálvölgyi-barlangok növénymentesítését is. Ez utóbbi munkák áthúzódnak 2019-re is.
•    A Baradla csoport az aggteleki házában jelentős, egy millió forint értéket meghaladó bővítési és felújítási munkákat végzett. A költségeket részben a csoport saját bevételeiből, részben a tagok adományaiból fedezte. A csoporttagok jelentős mennyiségű önkéntes társadalmi munkát is végeztek a felújítás során. A munkálatok eredményeként teljesen felújítottuk a ház két fürdőszobáját. Három tusoló került kialakításra, valamint a gázkazán cseréjével és egy villanybojler felszerelésével megoldották a melegvíz-ellátást, így a ház teljes foglaltsága esetén is biztosított a meleg víz a vendégek fürdéséhez. A ház raktár és közösségi helyisége új padlóburkolatot kapott. Az udvarban cserére került a víz és csatorna vezeték és a szétfagyott járda helyére új térkő burkolatú járda került.
•    A Vass Imre csoport ebben az évben kisebb karbantartási és felújítási munkákat végzett szögligeti kutatóházaiban.
•    Szakosztályunkból többen a Magyar Barlangi Mentőszolgálat aktív tagjaként részt vettek a mentőszolgálat gyakorlatain, valamint több éles mentésben is közreműködtek.