Vízalatti barlangkutató

Vízalatti Barlangkutató Szakosztály

 

A Vízalatti Barlangkutató Szakosztály 2015-ben is folytatta korábbi sport, és kutató tevékenységét. A 2014-ben megkezdett szervezési munkánk eredményeként, a helyi polgármesterrel egyeztetve sikerült elérni, hogy Tatán, a több mint 10 éve ott lévő búvárcsapat folytassa a hagyományos búvár merüléseket, így jelentős merülési lehetőséget biztosítva télen is a hazai búvárok számára.

2015 tavaszán sikerült eljutnunk ismételten Indonézia távoli vidékére, a pápuai, illetve szulavézi területekre. Nagy élményt jelentett számunkra az észak pápuai szigetvilág, illetve az ott található élővilág is. Lembehbe, a makro-fotózásnak tudtunk hódolni. Májusban horvát barátaink unszolására végre sikerült lejutnunk Trstenikbe, ahol nagy örömmel fogadtak és jókat merültünk a Zuljanai öbölben.

Nyáron sajnos a munkák miatt nem tudtunk merülni, de az őszi merülés pótolta a kiesett vízalatti élményeket. Novemberben Equadoron keresztül eljutottunk a mesés Galapogosi szigetvilágba, ahol fókákkal, pörölycápákkal, holdhalakkal merültünk a világ egyik legérdekesebb merülő helyén. A 2015-ös szárazföldi búvártevékenység keretében tovább bővítettük a hazai búvármúzeum állományát, melyeket már vitrinekbe rendszereztünk, jó néhány kollégánknak bemutatva. Gyűjteményünk darabjait kölcsön adtuk a Magyar Honvédség Katonabúvár Hagyományőrző Egyesületének kiállításaira.