Természetjáró

Természetjáró Szakosztály

A Covid-járvány lecsengésével megindult a visszarendeződés a természetjáró programok korábbi megszokott formáinak irányában, bár sajnálatos módon tapasztalnunk kellett néhány, az eddigiektől eltérő szabályozást, költségnövekedést is. Új dolog például a teljesítménytúráinkra kiszabott erdőhasználati díj, nem beszélve a jelvényeink megemelkedett előállítási költségeiről. Rendszeresen biztosítottuk a folyamatos, vezetett túrázás lehetőségét, sőt azokon felül számos spontán szervezett utat is megvalósítottunk. Ami sajnálatos, hogy a saját szakosztályi tagjaink létszáma csökken, kedvező viszont, hogy a visszajelzések szerint, a túrák színvonala és a társaság kedvező összetétele miatt sokan tagviszony nélkül is szívesen választják programjainkat. Rendszeresen látogatottak a klubnapjaink, melyeket tavasztól őszig a BTSSz jóvoltából a Curia utcai helyiségükben tarthattuk meg, a nyári időszakban pedig áthelyeztük a Haller-kemping árnyas platánfái alá. Mindkét helyszín nagy népszerűségnek örvendett, klubnapjaink során felmerült ötletek gyakran szolgáltak spontán elhatározott túrák alapjául.

 

Túráinkat a havonta rendszeresen megjelentetett Meteor Tájékoztatóban közreadtuk, illetőleg a klubnapjaink során is megbeszéltük, ismertettük. Tájékoztatóinkat folyamatosan megkapják a társegyesületeink, így is szeretnénk a kapcsolatot tartani velük. Sajnos az erre legalkalmasabb országos találkozót 2022-ben sem sikerült az Országos Szövetségünknek megrendeznie, de a tárgyalások alapján bizalommal tekinthetünk a jövő évre, melyre komoly ígéretek hangzottak el. Örömünkre szolgált, hogy a Pálvölgyi-barlangban megtarthattuk a hagyományos Lakatos László-emléktúrát a Barlangkutató Szakosztállyal közös rendezésben, az itteni emléktábla megkoszorúzásával. Ezt követően a Szemlőhegyi-barlang feletti parkban is megemlékezést tartottunk. Ugyancsak itt, szeptemberben részt vettünk a Barlangkutató Szakosztályunkkal együtt a „Barlangok és Karsztok Nemzetközi Éve” alkalmából tartott ünnepségen, ahol sor került a fent említett emlékpark Kessler Hubert Parkká avatására. A Budapesti Természetbarát Sportszövetség munkájában is részt vettünk: technikai bizottságuk szervezésében a rákospalotai erdőben lebonyolított szemétszedő akcióban képviseltük az egyesületünket. Ugyancsak a BTSSz által kiírt „Négy évszak” túramozgalom keretében, augusztusban túrát vezettünk az érdi Fundoklia-völgyben.

Szeptemberben került sor a hagyományos Meteor Maraton teljesítménytúráink lebonyolítására. Ezen 144-en vettek részt, ami szép teljesítménynek számít, mivel egyazon napon több egyesület is szervezett e témakörben országos túrákat. Besegítettünk az Országos Kéktúra Keszthely–Gyenesdiás és a Gete-Tokod–Dorog közötti két szakaszának felújításában, újra festésében a Honvéd Auróra SE tagjaival együtt. A Kéktúra egyre növekvő népszerűségére jellemzően az év során több sporttársunk elkezdte annak újbóli bejárását.