Természetjáró

Természetjáró Szakosztály

 

Az Egyesület egyik legrégebbi, alapító szakosztályaként túl 157 vezetett túra során teljesített 202 túranapon, eseményekben gazdag évet zártunk.
A hagyományoknak megfelelően február elején kezdődtek a jelentősebb közösségi programjaink, a Barlangkutató Szakosztállyal közösen szervezett Lakatos László emléktúrával. Részt vettünk tiszteletbeli elnökünkről, Dr. Dénes Györgyről való megemlékezésen a Ferenc-hegyi barlangnál. Monoron közös túránk volt a helyi természetjárókkal és a Másfélmillió lépés Magyarországon című filmet készítő stábbal.

Jó kapcsolatot építettünk a Budapesti Természetbarát Sportszövetséggel. Több közös rendezvényen vettünk részt. Ilyen volt többek között az Egyesületünk által 1962-ben indított első társadalmi erdei szolgálati járőrre való emléktúra, és az elhunyt turistáinkra emlékező túra a Magas-kőn. Személyesen is részt vettünk a BTSSz számos rendezvényén pontőrként és indító-érkeztető bíróként. A nyár folyamán szép számmal vettünk részt a Meteor Természetbarát Szervezetek Országos Szövetségének találkozóján, Nyíregyházán. Szeptemberben bonyolítottuk le a 26. Meteor Teljesítménytúráinkat, több mint 400 fő részvételével. Ugyancsak szeptemberben részt vettünk a Bódvaszilasi Önkormányzat és az Alsó-hegyi Barlangkutatás-történeti Társaság által szervezett szakmai találkozón, ahol felavatásra került Dr. Dénes György emléktáblája is. Az év folyamán köszönthettük két kitűnő túravezetőnket, Szemenyei Pált és Godavszky Gézát 90. születésnapjuk alkalmából.

Az egyesület hagyományainak megfelelően 2015-ben is havonta jelentettük meg belső hírlevelünket, a Meteor Tájékoztatót, amelyben a hétvégi túra lehetőségeken kívül más természetjáró civilszerveztek programjai (előadássorozatok, túrák, rendezvények), a szakosztályi túrák beszámolói, természetjáráshoz kapcsolódó érdekességek, évfordulókról szóló ismertetők, beszámolók egyaránt olvashatók. A cikkek megírását és a szerkesztést a szakosztály tagjai önkéntesként végezték.