Természetjáró

Természetjáró Szakosztály

 

A 2018.évben egyesületünk a Thököly úti OKISZ Székházba költözött. Mintegy fél év után kiderült, hogy a több évtizede kitűnően működő klubéletünket az új körülmények között nem tudjuk folytatni. Az elnökség és a szakosztály tagsága között kialakult feloldhatatlannak tűnő nézeteltérés azt eredményezte, hogy a hagyományos összejöveteleinket más helyszínre kellett áthelyeznünk. Ez sajnos azzal is járt, hogy a klubnapot más időpontra kellett áttenni, a tagok egy része pedig elhagyta egyesületünket. Ugyanakkor a lecsökkent létszám mellett is 1540 társunkat sikerült 218 túranap során kivinni a természetbe.

Megtartottuk hagyományos, a Barlangkutató Szakosztállyal közös szervezésű Lakatos László emléktúránkat. A Pálvölgyi-barlangban Ránky Ernő kutatótárs visszaemlékezése és Végh Zsolt barlangkutató szakosztályvezető megemlékezése mellett megkoszorúztuk a fél évszázada halálos balesetet szenvedett egykori tagtársunk emléktábláját. A 161 résztvevő a továbbiakban még tett egy sétát a közeli Szemlőhegyi-barlangban is.

A Meteor Szervezetek Országos Szövetségének hagyományos találkozóját Szécsény központtal a helyi meteoros egyesület vezényelte le. A nagyszámú résztvevő elhelyezése csak úgy volt lehetséges, hogy Balassagyarmat és Rimóc szálláslehetőségeit is igénybe vettük. A nagy történelmi múlttal rendelkező város számtalan nevezetessége gazdag programot adott a rendezvényen megjelentek számára, de a környék látnivalói és a közeli felvidéki várak, színhelyek felkeresése még tovább színesítette a látnivalók választékát. A találkozóra meghirdetett fotóversenyt Buzás Károly sporttársunk nyerte meg felvételével.

A szeptemberben esedékes Meteor Maraton teljesítmény túráink ebben az évben szervezési nehézségek miatt elmaradtak. Olsefszky Béla sporttársunk, számos teljesítmény túra résztvevője, második alkalommal teljesítette a Kiváló Természetjáró minősítés feltételeit.

Lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk képviselni a szakosztályt a Budapesti Természetbarát

Sportszövetség rendezvényein, munkájában. A múlt évben végzett útjelzőfestő vezetőink most már saját munkáikkal is bemutatkoztak. A Budai-hegységben lefestettük a Szépjuhászné út és a Hűvösvölgy közötti piros + jelzésű, és a nagykovácsi piros sáv és a Nagy-Kopaszra vezető zöld háromszög közötti piros háromszög jelzésű turistautat. Emellett a Nagykovácsiból induló piros sávú utat a jelzésfestő tanfolyamosokkal közös munkában végeztük el.

Mint a korábbi években, havonta megjelentettük a Meteor Tájékoztatót, amelyben tagjainkat az időszerű természetjáró túraeseményekről tájékoztattuk. Igyekeztünk a természetjárás és a természetvédelem témaköréből közérdeklődésre számot tartható érdekességekről, hasznos információkról tudósítani. Ezt a fórumot használtuk a vidéki meteoros egyesületekkel való kapcsolattartásra is.