Erdei Telep

Szigetmonostori Erdei Telep – sport és rekreációs telep

 

Az Erdei Telep közössége 2015-ben is hangsúlyt fektetett a közösségi tevékenységre, külső környezetünkkel való kapcsolattartásra, együttműködésre a Szigetmonostori Önkormányzattal. Sikeresen üzemeltette a Telepet, fenntartotta annak létesítményeit (142 magánház, ill. közösségi létesítmények/helytörténeti múzeum, színpad, első-hátsó tető, ping-pong tető, sportpályák, csónakház, szálláshelyek), végrehajtotta két fontos közösségi épület rekonstrukcióját (Múzeum tetőfelújítás, Hátsó-tető teljes felújítás), szervezte a közösség programjait. Az Erdei Telep korösszetétele 0-99 évig minden korosztályt felölel, a generációk együttélése, a különböző korosztályok közös programjai különösen hatékonyak és vonzók nem csak a teleplakóknak, de látogatóinknak is.

2015-ben is megrendeztük hagyományos programjainkat, mint a pingpong-bajnokságot a tájékozódási versenyt a Telepen belül, a telepi focibajnokságot, az augusztus 20-i éjszakai Vöröskő–„túlélőtúrát”, és a 2013-ban indult női torna is folytatódott. Közösségi szálláshelyeinken rendszeresen fogadtunk iskolai csoportokat, akik több ízben adtak műsort  színpadunkon a lelkes a teleplakóknak, érdeklődőknek. Az Adorate kórus is visszatérő vendégünk volt, színvonalas ének-esttel szerepeltek. Külön egyeztetés révén fogadtuk a Falu (Szigetmonostor) érdeklődő lakóit, családokat, akiknek „idegenvezetést” tartottunk az Erdei Telep területén, a Múzeumban, és vetítettünk egy 20 perces összeállítást a Telep több évtizedes múltjáról. Augusztus az a hónap, amikor 2015-ben évben is halmozódtak a programok: rajzverseny, homokvár építés, kétszer is volt „kol-kaja”, az egyik a mákos-guba kóstoló, ahol több, mint 20 saját receptes különlegesség örvendeztette meg a résztvevőket, a másiknál tematika nem volt megadva, szabad és kreatív étkek mellet adomázással telt az este. A telepi karnevál, a sakkverseny, és kacsakő-dobó bajnokság sem maradt el. A gyermeksereg mozgás és zenei kultúráját fejlesztő tánctanítási program különlegessége, hogy a „felnőttek” mellett az ifik, akik gyerekkoruk óta vettek részt ebben a programban, mára betanítókká is váltak. Filmklub indult szakember teleplakó társunk szervezésében, közösen néztük meg Reisz Gábor: Valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Hajdú Szabolcs: Bibliothequee Pascal, Pálfi György: Final Cut Hölgyeim és Uraim és szezonzárásként Nádas Péter – Forgács Péter: Saját halál c. filmjét.
A környezetvédelemmel kapcsolatos közösségi programjainkban ebben az évben a telepi utak állagát javítottuk karbantartónk segítségével, a kiálló fagyökerek veszélyeztették a kerékpárral közlekedőket és ezekre a helyekre földet terítettünk, hogy a fák is megmaradjanak és a veszélyt is elhárítsuk.

 

 

További információk az Erdei Telep honlapján olvashatók: www.erdeitelep.hu